DEME voltooit eerder dan gepland de installatie van de onderzeese exportkabel voor het Modular Offshore Grid van Elia

DEME heeft met succes 85 km onderzeese exportkabel geïnstalleerd voor het Modular Offshore Grid van Elia met het hypermoderne kabelinstallatieschip ‘Living Stone’. De kabel verbindt de Offshore Switch Yard van Elia met het station Stevin in Zeebrugge en het offshore substation van het Rentel windpark.

31-juli-2019
Persberichten
livingstone.jpg

De ‘Living Stone’ laadde de kabel bij fabrikant Hellenic Cable in Griekenland, bracht hem naar de site in België en voerde een vlekkeloze kabelinstallatie, offshore-verbindingen en vier pull-ins uit. Met het innovatieve kabellegsysteem aan boord van de ‘Living Stone’ konden de werken in een recordtijd en ruim voor de geplande datum worden voltooid. Het unieke systeem met twee kabelbanen kan één kabel installeren en de volgende kabel tegelijk voorbereiden aan dek, inclusief de installatie van het kabelbeschermingssysteem (CPS).

“De ‘Living Stone’ heeft ook deze opdracht feilloos uitgevoerd. Het was fantastisch dat alle plannen konden worden uitgevoerd zonder enige vertraging,” zegt Marco Kanaar, Project Director bij DEME Offshore. “Met een nieuw, complex schip zoals de ‘Living Stone’ verwacht je nog wat kinderziektes, maar het was geweldig dat onze bemanning eventuele problemen al van tevoren had opgelost. De uitstekende teamgeest tussen de bemanning van het schip en het projectteam en uiteraard de constructieve aanpak van onze klant Elia waren essentieel voor dit succes.”

“Het MOG speelt een cruciale rol in de transitie naar meer hernieuwbare energie. We zijn er bijzonder trots op dat Elia in dit opzicht een voortrekkersrol kan spelen,” zegt Tom Pietercil, Project Director bij Elia. “Het project werd in een recordtijd afgerond: de eerste afspraken met de overheid werden in maart 2016 gemaakt en het MOG zal in september van dit jaar operationeel zijn. Dit is het resultaat van een goede samenwerking tussen alle partners in het project.”

“Het is een groot genoegen om opnieuw de veilige en snelle voltooiing van een project, eerder dan gepland, te kunnen bevestigen”, zegt Hugo Bouvy, Managing Director van DEME Offshore. “De offshore crew van de ‘Living Stone’ en ons projectteam hebben blijk gegeven van een hoogkwalitatieve dienstverlening en uitstekend vakmanschap. Deze belangrijke realisatie is opnieuw een bewijs van DEME Offshore’s expertise in engineering en de uitvoering van kabelinstallatieprojecten. Ze toont duidelijk onze aanhoudende groei in wat DEME Offshore beschouwt als een cruciale markt voor de verdere energietransitie.”

Het Belgische onderzeese kabelproject Modular Offshore Grid werd toegekend in augustus 2017. DEME heeft ook de nieuwste sleephopperzuiger ‘Bonny River’ ingezet op het project om 45 km sleuven op te vullen.

Over DEME

DEME is wereldleider in de zeer gespecialiseerde domeinen van baggerwerken, waterbouwkunde en milieusanering. Het bedrijf kan bogen op meer dan 140 jaar kennis en ervaring en heeft in de loop van zijn geschiedenis als koploper in innovatie en nieuwe technologieën altijd een baanbrekende aanpak gehanteerd.

DEME’s visie is erop gericht te werken aan een duurzame toekomst door oplossingen aan te bieden voor wereldwijde uitdagingen: de stijgende zeespiegel, een groeiende bevolking, vermindering van CO2-emissies, vervuilde rivieren en bodems en de schaarste van natuurlijke hulpbronnen. De activiteiten van DEME vinden hun oorsprong in de kernactiviteit baggerwerken, maar de portefeuille is in de loop der jaren sterk gediversifieerd, met onder meer baggerwerken en landwinning, oplossingen voor de offshore energiemarkt, onderzeese oplossingen en milieuoplossingen.

DEME heeft zijn wortels in België, maar is sterk aanwezig op alle zeeën en continenten van de wereld en is het actief in meer dan 90 landen. Het bedrijf kan rekenen op 5.200 hoogopgeleide professionals over de hele wereld. Met een veelzijdige en moderne vloot van meer dan 100 schepen, gesteund door een breed gamma hulpuitrustingen, kan het bedrijf oplossingen bieden voor zelfs de meest complexe projecten.

DEME realiseerde in 2018 een omzet van 2,65 miljard euro.

Bijkomende informatie:  
Vicky Cosemans – Head of Communications DEME Group
cosemans.vicky@deme-group.com - +32 3 250 59 22 or +32 496 588 645
www.deme-group.com

We gebruiken cookies op onze website om technische mogelijkheden te ondersteunen om u de beste gebruikerservaring te bieden

We gebruiken ook analytische & reclamediensten. Voor opt-out klik voor meer informatie.