Installatie van funderingen met succes voltooid voor grootste offshore windpark van België

DEME heeft met succes de installatie van 58 monopijlerfunderingen en twee funderingen voor offshore substations voltooid voor het offshore windpark SeaMade in de Belgische Noordzee. Op 2 januari landde de laatste monopijlerfundering op de zeebodem. Met een capaciteit van 487 MW is SeaMade het grootste offshore windpark in België.

06-januari-2020
Persberichten
deme_25_008_091.jpg

De installatiewerkzaamheden gingen in september 2019 van start met het offshore installatieschip ‘Innovation’. In de lente van 2020 begint de installatie van de turbines met het offshore installatieschip ‘Apollo’ en met de haven van Oostende als laadhaven voor de 8,4 MW turbines van Siemens Gamesa Renewable Energy. DEME zal ook alle inter-arraykabels installeren met het kabelinstallatieschip ‘Living Stone’, na de succesvolle installatie van de exportkabel.

Bij de installatie van de funderingen werd gebruik gemaakt van een nieuwe monopijlergrijper, gemonteerd op het offshore installatieschip ‘Innovation’. Dankzij de uitmuntende veiligheid, veelzijdigheid en nauwkeurigheid van deze nieuwe grijper kan de ‘Innovation’ het hele jaar door monopijlerfunderingen installeren. Voor het volgende project van de ‘Innovation’ zal bovendien een geluiddempingssysteem worden geïntegreerd om de onderzeese geluidshinder tijdens de installatieactiviteiten tot het minimum te beperken.

“Dit is een belangrijke mijlpaal voor de bouw van het grootste windpark van België. SeaMade betekent een grote stap voor de energietransitie van het land”, aldus Bart De Poorter, General Manager DEME Offshore. “Dankzij de expertise van de betrokken teams konden we deze projectfase veilig en efficiënt afronden. Dit was ook het eerste succesvolle installatieproject met de nieuwe, innovatieve pijlergrijper. Nu bereiden we ons voor op een succesvolle installatiecampagne voor de inter-arraykabels en turbines.”

“We zijn er erg trots op dat we deze topprestatie kunnen bekendmaken. Dit was enkel mogelijk door de krachten te bundelen van een enthousiast SeaMade-team en zeer toegewijde aannemers, die zich allemaal geëngageerd hebben om dit uitdagende doel te bereiken binnen de gestelde termijn”, aldus Mathias Verkest, CEO bij SeaMade. “Dit is opnieuw een belangrijke stap om het klimaatdoel voor 2020 te halen.“

Voor het einde van 2020 zal SeaMade hernieuwbare energie voorzien voor 485.000 Belgische gezinnen.

Over DEME

DEME is wereldleider in de zeer gespecialiseerde domeinen van baggerwerken, waterbouwkunde en milieusanering. Het bedrijf kan bogen op meer dan 140 jaar kennis en ervaring en heeft in de loop van zijn geschiedenis als koploper in innovatie en nieuwe technologieën altijd een baanbrekende aanpak gehanteerd.

DEME’s visie is erop gericht te werken aan een duurzame toekomst door oplossingen aan te bieden voor wereldwijde uitdagingen: de stijgende zeespiegel, een groeiende bevolking, vermindering van CO2-emissies, vervuilde rivieren en bodems en de schaarste van natuurlijke hulpbronnen. De activiteiten van DEME vinden hun oorsprong in de kernactiviteit baggerwerken, maar de portefeuille is in de loop der jaren sterk gediversifieerd, met onder meer baggerwerken en landwinning, oplossingen voor de offshore energiemarkt, onderzeese oplossingen en milieuoplossingen.

DEME heeft zijn wortels in België, maar is sterk aanwezig op alle zeeën en continenten van de wereld en is actief in meer dan 90 landen. Het bedrijf kan rekenen op 5.200 hoogopgeleide professionals over de hele wereld. Met een veelzijdige en moderne vloot van meer dan 100 schepen, gesteund door een breed gamma hulpuitrustingen, kan het bedrijf oplossingen bieden voor zelfs de meest complexe projecten.

DEME realiseerde in 2018 een omzet van 2,65 miljard euro. www.deme-group.com

Media contactpersoon DEME:

Vicky Cosemans, Head of Communications DEME Group
cosemans.vicky@deme-group.com
M: +32 496 588 645 - T: +32 3 250 59 22

We gebruiken cookies op onze website om technische mogelijkheden te ondersteunen om u de beste gebruikerservaring te bieden

We gebruiken ook analytische & reclamediensten. Voor opt-out klik voor meer informatie.