Kielleggingsceremonie voor DEME’s multipurpose-schip ‘Living Stone’

ZWIJNDRECHT (BE) – BILBAO (ES) | Om de koppositie in de sector van offshore hernieuwbare energie & transport voort te verstevigen, is DEME gestart met de bouw van een nieuw multipurpose-schip, ‘Living Stone’. Het schip wordt geconstrueerd op de werf van de Spaanse scheepsbouwer LaNaval in Bilbao, waar onlangs de kiel van het schip is gelegd. De ‘Living Stone’ zal in 2017 worden opgeleverd. Het nieuwe multipurpose-schip van DEME wordt uitgerust met ‘dual fuel’-motoren, net als het zelfvarend hefvaartuig ‘Apollo’ en 3 hopperzuigers die momenteel gebouwd en ontwikkeld worden. 

07-januari-2016
Persberichten

Het multipurpose-schip ‘Living Stone’ moet het meest geavanceerde schip in zijn soort worden. Het schip kan uitpakken met DP3 (Dynamic Positioning 3) aansturing en een indrukwekkend laadvermogen van 12.500 ton. De ‘Living Stone’ krijgt twee grote haspels van 5000 ton voor kabels en umbilicals onderdeks zodat bovendeks een vrije ruimte ontstaat van zowat 3500 m² voor de modulaire manipulatiesystemen, ROV’s (remotely operated vehicles), de CBT 1100 onderzeese sleufmachine en het valpijpsysteem. Dit uitrustingenpakket wordt aangevuld met een centrale ‘moonpool’ van 7,7m op 7,7m en een kraan van 600 ton voor installatie- en ruimwerken onder water.

Het nieuwe schip moet plaats bieden aan 100 mensen en zal worden ingezet voor transport- en installatieprojecten en voor de offshore installatie van elektriciteitskabels en umbilicals, onder meer de onderzeese transportkabels voor het geplande Europese supergrid.

‘Dual fuel’

De ‘Living Stone’ is ontworpen als groen vaartuig met ‘dual fuel’-hoofdmotoren, met LNG als hoofdbrandstof. Om zo weinig mogelijk brandstof te verbruiken en tegelijk de uitstoot van CO2, NOx en SOx tot een strikt minimum te beperken, zal gebruik worden gemaakt van LNG en biologisch afbreekbare vetten en oliën, in combinatie met warmterecuperatie.

De ‘Living Stone’ krijgt bovendien een ‘Green Passport’ en een ‘Clean Design’ notering, toegekend aan eigenaars en aannemers die er bewust voor kiezen om hun schepen op een milieuvriendelijke manier te bouwen en in te zetten. De bedoeling is om de uitstoot en het scheepsafval te beperken zodat de globale milieubelasting als gevolg van de scheepvaart wordt teruggeschroefd.

De ‘Living Stone’ wordt toegevoegd aan de vloot van valpijpschepen van DEME’s offshore divisie Tiday die momenteel bestaat uit de schepen ‘Flintstone’, ‘Rollingstone’ en ‘Seahorse’.

Meer informatie:
Marleen Vanhecke
Communications DEME Group
M + 32 486 49 01 09
vanhecke.marleen@deme-group.com

We gebruiken cookies op onze website om technische mogelijkheden te ondersteunen om u de beste gebruikerservaring te bieden

We gebruiken ook analytische & reclamediensten. Voor opt-out klik voor meer informatie.