DEME stelt de Spartacus voor, het krachtigste baggerschip ter wereld

In mei 2021 heeft DEME met de ‘Spartacus’ zijn nieuwe schip ingehuldigd: een megasnijkopzuiger. Met een totaal geïnstalleerd vermogen van 44.180 kW zijn de productiecapaciteit en het vermogen om harde grondsoorten te snijden ongeëvenaard in de sector.


23-november-2021
Verhalen
Innovative solutions
Towards climate neutrality
DEME stelt de Spartacus voor, het krachtigste baggerschip ter wereld

De grenzen van het baggerpotentieel verleggen
Luc Vandenbulcke
, CEO van DEME Group (https://www.deme-group.com/), is trots op het nieuwe schip: “De Spartacus werd ontworpen met drie hoofdprioriteiten: de grenzen van het baggerpotentieel verleggen, een ongeëvenaarde autonomie bereiken, en de impact op het milieu beperken. We zijn er bijzonder trots met onze leiderspositie in de sector op het gebied van technologie en duurzame ontwikkeling. De Spartacus sluit perfect aan bij dat engagement en onze innovatieve aanpak.”

Met zijn 164 meter lengte is de Spartacus een echte reus. Toch is het voor één persoon mogelijk om de cutterladder vanaf de brug te controleren en te bedienen! Die ladder is uitermate stevig, waardoor een baggerdiepte van 45 meter haalbaar wordt voor DEME.

Een nieuwe standaard voor de markt
Het schip is uniek in zijn soort dankzij het baanbrekende, milieuvriendelijke ontwerp en de talloze innovaties aan boord. De Spartacus is de krachtigste zelfvarende snijkopzuiger ter wereld en ook de eerste die op vloeibaar aardgas (LNG) kan varen.

De vier hoofdmotoren kunnen draaien op zware stookolie met een laag zwavelgehalte, mariene dieselolie en LNG. De twee hulpmotoren hebben dual-fueltechnologie. De Spartacus beschikt over een warmteterugwinningssysteem dat de warmte van de uitlaatgassen van de motoren omzet in elektrische energie.

De hoogtechnologische Spartacus wil zich opwerpen als de nieuwe standaard in de wereldwijde baggermarkt.

Een buitengewoon schip
Met de ondertekening van de overdracht op 3 augustus 2021 kwam er officieel een einde aan het bouwproces. De Spartacus heeft intussen koers gezet naar zijn eerste opdracht in Abu Qir, in Egypte. Daar zal hij samen met verschillende sleephopperzuigers van DEME worden ingezet bij de landaanwinning van 1.000 hectare nieuw land. DEME verwacht in de loop van het project een enorm volume van meer dan 150 miljoen m3 te baggeren.

Luc Vandenbulcke heeft er vertrouwen in: “De Spartacus zet niet alleen een nieuwe standaard in de baggersector. Dit buitengewone schip onderstreept ook DEME's pioniersgeest en onze wil om te innoveren en opportuniteiten te creëren. De Spartacus maakt projecten mogelijk die voorheen onhaalbaar waren.”