‘Orion’, het offshore installatieschip van de volgende generatie, voor het eerst bevoorraad met LNG

Tweede LNG-bunkeroperatie tussen schepen uitgevoerd in Duitsland en eerste in de haven van Rostock

23-januari-2020
Persberichten
deme_lng_orion_rostock_c_wiwiphoto_ulrich_wirrwa_96dpi_hr-0750.jpg

‘Orion’, DEME’s offshore installatieschip van de volgende generatie, werd voor het eerst bevoorraad met LNG door ‘Kairos’, het grootste bunkerschip ter wereld en eigendom van Nauticor. Terwijl dit slechts de tweede schip naar schip LNG-bunkering was in Duitsland, is de operatie voor de haven van Rostock een absolute primeur.

‘Orion’ ligt momenteel aangemeerd bij de productiesite van Liebherr in de haven van Rostock, waar het schip wordt uitgerust met een kraan van 5.000 ton. Door in te zetten op LNG geeft DEME de toon aan in de sector. Het nieuwe offshore installatieschip is de vijfde aanwinst in de vloot van schepen die op twee brandstoffen kunnen draaien, na drie sleephopperzuigers (‘Minerva’, ‘Scheldt River’ en ‘Bonny River’) en een kabellegschip (‘Living Stone’).

Het bunkeren van LNG is een nieuwe mijlpaal bij de bouw van dit revolutionaire schip, dat is uitgerust met een unieke combinatie van een buitengewoon hoog transport- en laadvermogen, indrukwekkende hijshoogtes en groene technologie. Met zijn meerjarige vlootinvesteringsprogramma wil DEME voor een continue verbetering zorgen, zowel op het vlak van productiviteit als van milieuprestaties.

“Onze recente vlootaanwinsten zijn uniek in hun marktsegment. Het zijn de eerste schepen in onze sector die op LNG werken. We willen onze vloot toekomstbestendig maken en beter doen dan de huidige milieuregels. Daarom zijn de meeste van onze nieuwe schepen uitgerust met motoren die op twee brandstoffen kunnen draaien, waaronder LNG. Veel van deze schepen worden ook al voorbereid op de nieuwe, koolstofneutrale brandstoffen van de toekomst en we blijven de lat steeds hoger leggen om over de meest energiezuinige vloot in onze sector te beschikken,” aldus Bart Verboomen, hoofd van de technische afdeling van DEME.

Jan Schubert, senior manager sales & business development bij Nauticor was bijzonder tevreden over het resultaat van de bunkeroperatie: “Slechts enkele weken geleden voerden we in Brunsbüttel de eerste LNG-bunkering uit tussen schepen in Duitsland voor de ‘Scheldt River’ van DEME. We zijn blij dat we onze samenwerking konden uitbreiden naar het nieuwste schip in de vloot, de ‘Orion’. De geslaagde samenwerking tussen de bemanning aan boord van de ‘Orion’, het Nauticor-team en de havenautoriteiten in Rostock bewees nogmaals hoe belangrijk het is dat ervaren partners uit alle disciplines van bij het begin worden betrokken. Bovendien is dit de eerste LNG-bunkeroperatie tussen schepen in de haven van Rostock. Dit bewijst dat de beschikbaarheid van LNG nu verzekerd is in een andere belangrijke haven in Noordwest-Europa. Dit is weer een hinderpaal minder voor bedrijven die voor alternatieve brandstoffen kiezen en de scheepvaart uiteindelijk duurzamer willen maken.”

Voor Jens A. Scharner, directeur van Rostock Port GmbH, is de eerste schip naar schip LNG-bunkeroperatie in de haven van Rostock een belangrijke mijlpaal: "Deze operatie versterkt de LNG-cluster in Rostock en is een essentiële uitbreiding van de diensten in onze haven. De voortdurende ontwikkeling van LNG-bunkeroperaties per vrachtwagen gedurende de laatste jaren en dan nu de eerste schip naar schip LNG-bunkering toont de sterke operationele prestaties van ons team aan. We danken DEME en Nauticor voor hun vertrouwen. Milieuvriendelijke brandstoffen, zoals LNG, en een door duurzaamheid gedreven scheepvaartindustrie zullen de verdere toekomst van onze haven mee bepalen.”

Over DEME

DEME is wereldleider in de zeer gespecialiseerde domeinen van baggerwerken, waterbouwkunde en milieusanering. Het bedrijf kan bogen op meer dan 140 jaar kennis en ervaring en heeft in de loop van zijn geschiedenis als koploper in innovatie en nieuwe technologieën altijd een baanbrekende aanpak gehanteerd.

DEME’s visie is erop gericht te werken aan een duurzame toekomst door oplossingen aan te bieden voor wereldwijde uitdagingen: de stijgende zeespiegel, een groeiende bevolking, vermindering van CO2-emissies, vervuilde rivieren en bodems en de schaarste van natuurlijke hulpbronnen. De activiteiten van DEME vinden hun oorsprong in de kernactiviteit baggerwerken, maar de portefeuille is in de loop der jaren sterk gediversifieerd, met onder meer baggerwerken en landwinning, oplossingen voor de offshore energiemarkt, onderzeese oplossingen en milieuoplossingen.

DEME heeft zijn wortels in België, maar is sterk aanwezig op alle zeeën en continenten van de wereld en is actief in meer dan 90 landen. Het bedrijf kan rekenen op 5.200 hoogopgeleide professionals over de hele wereld. Met een veelzijdige en moderne vloot van meer dan 100 schepen, gesteund door een breed gamma hulpuitrustingen, kan het bedrijf oplossingen bieden voor zelfs de meest complexe projecten.

DEME realiseerde in 2018 een omzet van 2,65 miljard euro. www.deme-group.com

Media contactpersoon DEME:

Vicky Cosemans, Head of Communications DEME Group
cosemans.vicky@deme-group.com
M: +32 496 588 645 - T: +32 3 250 59 22

We gebruiken cookies op onze website om technische mogelijkheden te ondersteunen om u de beste gebruikerservaring te bieden

We gebruiken ook analytische & reclamediensten. Voor opt-out klik voor meer informatie.