‘s Werelds krachtigste en groenste snijkopzuiger ‘Spartacus’ te water gelaten

DEME’s enorme snijkopzuiger ‘Spartacus’ werd succesvol te water gelaten op de scheepswerf van Royal IHC in het Nederlandse Krimpen aan den IJssel. Met een totaal geïnstalleerd vermogen van 44.180 kW is ‘Spartacus’ gewoon de krachtigste en milieuvriendelijkste snijkopzuiger (cutter suction dredger, CSD) die ooit gebouwd werd.

10-november-2018
Persberichten
spartacus.jpeg

‘Spartacus’ is de grootste snijkopzuiger ter wereld en de eerste die aangedreven wordt door vloeibaar aardgas (LNG). De vier hoofdmotoren kunnen draaien op LNG, scheepsdieselolie (marine diesel oil, MDO) en zware stookolie (heavy fuel oil, HFO). De twee hulpmotoren zijn ook voorzien van de dubbele-brandstoftechnologie.

IHC en DEME verwierven een aanzienlijke kennis tijdens de bouw van de door LNG aangedreven sleephopperzuigers ‘Minerva’ en ‘Scheldt River’. Deze ervaring was van onschatbare waarde tijdens de bouw van ‘Spartacus’.

Als de belangrijkste door LNG aangedreven CSD ter wereld vormt ‘Spartacus’ een nieuwe maatstaf binnen de sector. Het schip beschikt ook over verschillende bijkomende innovaties, zoals een warmteterugwinningssysteem, een “one-man operated dredge control” en een performante cutter ladder die een baggerdiepte van 45 m kan bereiken.

“DEME’s focus op innovatie en duurzaamheid wordt weerspiegeld in het meerjarige vlootinvesteringsprogramma”, vertelt Alain Bernard, Bestuurder en CEO van DEME. “De nieuwe toevoegingen aan de vloot maken deel uit van onze voortdurende inspanningen om de efficiëntie verder te verhogen, zowel op het vlak van productie als op het vlak van milieuprestaties. ‘Spartacus’ onderscheidt zich door zijn ongeëvenaarde kracht en de hightech functies aan boord. De CSD zal leiden tot nieuwe prestatieniveaus en zal onze klanten flexibele oplossingen bieden voor baggerprojecten, zelfs in de zwaarste en meest afgelegen locaties.”

Ook Dave Vander Heyde, CEO van IHC, is trots dat deze belangrijke mijlpaal werd bereikt in wat toch een uitdagend project was: “IHC staat erom bekend zijn grenzen steeds te willen verleggen om apparatuur en schepen met een hoge toegevoegde waarde voor onze klanten te ontwikkelen en te bouwen. De combinatie van kracht, grootte en innovatie maakt van ‘Spartacus’ een perfect voorbeeld van een dergelijk project. DEME was ooit het eerste baggerbedrijf dat een ‘reusachtig’ baggerschip op de markt bracht dat geleid heeft tot een nieuwe generatie van baggerschepen. Aangezien 'Spartacus' binnenkort 's werelds grootste en krachtigste met LNG aangedreven CSD zal zijn, zal
DEME wederom een nieuwe standaard bepalen binnen de markt.”

De eerste nominatie voor een award is al een feit voor de ‘Spartacus’, aangezien DEME een plaatsje kreeg op de shortlist binnen de categorie ‘dredger of the year’ van de Dredging and Port Construction Awards. De winnaar zal aangekondigd worden op 20 november 2018.

Vlootinvesteringsprogramma
Een aantal baanbrekende schepen werden recent opgenomen in de DEME-vloot, onder andere de baggerschepen met dual fuel-technologie 'Minerva' en 'Scheldt River' in 2017, het kabelinstallatieschip 'Living Stone' en het DP2-hefvaartuig 'Apollo' in 2018. Andere innovatieve schepen die momenteel gebouwd worden, zijn onder meer de sleephopperzuiger van 15.000 m³ 'Bonny River' en het offshore installatieschip van de volgende generatie 'Orion'. In oktober 2018 kondigde DEME ook de bestelling aan van twee nieuwe sleephopperzuigers en twee splijtbakken, die de vloot in 2020 zullen versterken.

Over DEME
DEME, de Belgische bagger-, waterbouw- en milieugroep, is een internationale marktleider in complexe waterbouwwerken.

Dankzij zijn organische groei is DEME, dat kan bogen op ruim 140 jaar ervaring en knowhow, nu ook actief in verscheidene aanverwante sectoren, zoals de financiering van waterbouw- en milieuprojecten, de uitvoering van complexe EPC-gerelateerde waterbouwprojecten waaronder civieltechnische werken, de ontwikkeling en bouw van projecten rond hernieuwbare energie, dienstverlening voor de olie-, gas- en energiesector, sanering en recyclage van vervuilde grond en slib, het oogsten van natuurlijke rijkdommen in de zee, enz.

Zijn geïntegreerde bedrijfsstructuur maakt van DEME een sterke aanbieder van totaaloplossingen voor zijn klanten. DEME beschikt over een ultramoderne, hightech en veelzijdige vloot.

De DEME Group telt 5.100 werknemers over de hele wereld en boekte in 2017 een omzet van 2,37
miljard euro.

 www.deme-group.com

Voor bijkomende informatie:
Vicky Cosemans – Head of Communications DEME Group
cosemans.vicky@deme-group.com - +32 3 250 59 22 or +32 496 588 645

We gebruiken cookies op onze website om technische mogelijkheden te ondersteunen om u de beste gebruikerservaring te bieden

We gebruiken ook analytische & reclamediensten. Voor opt-out klik voor meer informatie.