Zelfvarend DP2-hefvaartuig ‘Apollo’ voegt zich bij de vloot en gaat meteen aan de slag

GeoSea heeft zopas het nieuwste schip voor zijn vloot in de vaart gebracht, het zelfvarendhefvaartuig ‘Apollo’. Het schip vaart naar Vlissingen in Nederland, waar het gemobiliseerd zalworden om aan zijn eerste opdrachten te beginnen. Een van de eerste opdrachten is een ontmantelingsproject in de Noordzee.

 

14-augustus-2018
Persberichten
deme_140818_apollo.jpeg

De ‘Apollo’ versterkt de vloot van zelfvarende hefvaartuigen van DP-klasse waarvan ook de‘Innovation’, ‘Neptune’, ‘Thor’, ‘Sea Installer’ en ‘Sea Challenger’ deel uitmaken.

Een bijzonder kenmerk van de ‘Apollo’ zijn de uitzonderlijk lange vakwerkpoten van 106,8 m waardoor het schip in diepten tot 70 m kan werken. De ‘Apollo’ beschikt ook over een ‘leg-encircling’ kraan van 800 ton. Het dek heeft een vrije oppervlakte van 2000 m² en een laadvermogen van 15 t/m².

Dit veelzijdige vaartuig zal worden gebruikt in de offshore windindustrie, maar zal vooral door EverSea - een dochteronderneming van de DEME Group - worden ingezet voor de installatie en ontmanteling van platformen voor de olie- en gasindustrie.

In Vlissingen wordt de laatste hand gelegd aan het schip en wordt de ‘Apollo’ klaargemaakt voor zijn eerste opdrachten. Een van de eerste taken voor de ‘Apollo’ is een ontmantelingsproject in de Noordzee.

Het investeringsprogramma van DEME loopt intussen verder. Momenteel zijn nog twee baggerschepen, ‘Bonny River’ en ‘Spartacus’, en het installatieschip ‘Orion’ in aanbouw.

EverSea wint nieuw contract en zet de ‘Apollo’ in
Petrogas E&P Netherlands BV kent EverSea het contract toe voor de ontmanteling van het onbemande gaswinningsplatform Q1 HALFWEG in de Nederlandse sector van de Noordzee.

EverSea staat in voor de engineering, voorbereiding, afbraak en verwijdering (ook EPRD genoemd) van de topside van 500T en de 4 steunpoten. De topside worden verwijderd en door de ‘Apollo’ naar de kust gebracht. De engineeringwerken zijn al aan de gang en de verwijdering is gepland voor het einde van het jaar.

Het Q1 HALFWEG-platform is een onbemande gaswinningsinstallatie met drie boorputten die in 1995 werd geïnstalleerd in de Nederlandse sector van de Noordzee. Het werd ontworpen voor “zelfinstallatie” en bestaat uit een betonnen basis die een normaal onbemand dek ondersteund met vier buisvormige stalen poten in water dat 24 meter diep is. De productie op het platform werd in 2017 stopgezet en de putten werden ontmanteld.


Petrogas E&P Netherlands BV is een onafhankelijke O&G-operator met belangen in 11 offshoreblokken op het Nederlands continentaal plat.

Dit contract is een belangrijke mijlpaal voor EverSea in de groeiende markt van ontmantelingen in de Noordzee. Alleen al in de Nederlandse sector moeten 77 van de 150 resterende platformen tegen 2025 worden verwijderd.

Over DEME


De Belgische bagger-, waterbouw- en milieugroep DEME is een internationale marktleider voor complexe waterbouwwerken. Voortbouwend op meer dan 140 jaar ervaring en knowhow groeit DEME organisch in een reeks aanverwante activiteiten zoals de financiering van waterbouw- en milieuprojecten, het uitvoeren van complexe waterbouwprojecten in EPC-verband inclusief de civiele werken, de ontwikkeling en bouw van hernieuwbare energieprojecten, de dienstverlening aan de olie-, gas- en energiesector, het saneren en recycleren van vervuilde grond en slib, het winnen van marine grondstoffen, etc. Dankzij een geïntegreerde bedrijfsstructuur profileert DEME zich sterk als een ‘global solutions provider’. DEME beschikt over de meest moderne, hoogtechnologische en veelzijdige vloot in de sector.

DEME telt wereldwijd 4.900 medewerkers. In 2017 realiseerde de DEME Group een omzet van 2,37
miljard euro. Meer informatie op www.deme-group.com

Meer informatie:


Vicky Cosemans
Head of Communications DEME Group
cosemans.vicky@deme-group.com 
M: +32 496 588 645 
T: +32 3 250 59 22

We gebruiken cookies op onze website om technische mogelijkheden te ondersteunen om u de beste gebruikerservaring te bieden

We gebruiken ook analytische & reclamediensten. Voor opt-out klik voor meer informatie.